2022-02-01 04:10Pressmeddelande

Ny serie: Alice Bah Kuhnke och Paul Svensson på jakt efter Sveriges mest klimatsmarta mat

Foto: Yasmin Acosta och Thorgny ArwidsonFoto: Yasmin Acosta och Thorgny Arwidson

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke och kocken Paul Svensson gav sig ut på en resa genom Sverige i jakt på Sveriges mest klimatsmarta mat. Nu lanseras serien och det blir möjlighet att ta del av resan på YouTube! 

Matresan är ett initiativ av Alice Bah Kuhnke för att belysa att det spelar roll vad vi äter. Tillsammans med svenska experter utforskas hållbara alternativ, med förhoppningen om att sprida kännedom och kunskap om särskilt hållbar mat i Sverige! Alice själv har varit vegan under många år, men vill nu ta steget ännu längre, vad ska hon då äta? Vad kommer man ens kunna äta i framtiden, när klimatförändringarna skapar nya förutsättningar för vår livsstil och kosthållning?

Tillsammans med Paul Svensson, Sveriges mest kunniga hållbarhetskock, söker Alice svaren. Paul brinner för att inspirera till en grön matfilosofi där vi hyllar växtriket genom att sätta det gröna i centrum och selektivt välja produkter som är bra för oss och naturen i proportion och balans med ekosystemets gränser. Tillsammans reser Alice och Paul från Jokkmokk i norr till Anderslöv i söder, talar med experter och lagar god, enkel och hållbar mat på ett stormkök. 

Alice och Paul kommenterar:

  • Vad är egentligen mest klimatsmart att äta? Vi befinner oss mitt i en klimatkris och måste fundera kring hur vi kan äta bättre för att både må bra och begränsa klimatförändringarna! Det bästa att äta kan dessutom vara olika saker beroende på var i landet du bor. Men vi måste också veta mer om vad vi faktiskt kommer kunna äta i framtiden, när klimatkrisens konsekvenser blir mer påtagliga, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. 

  • Jag ville utforska vad den allra mest hållbara maten är i just Sverige och vad vi behöver äta mer av i framtiden! Därför tog jag med mig Paul ut på en resa genom vårt långa land, säger Alice Bah Kuhnke. 

  • Alice och jag hade aldrig träffats innan vi sågs på en bergstopp utanför Jokkmokk. Det blev ett riktigt kul och intressant möte där jag kunnat bidra med mina kunskaper om hur man kan laga hållbar mat på svenska råvaror, medan Alice lärt mig mer om kampen för miljön och klimatet i EU, säger Paul Svensson, kock och krögare med fokus på hållbarhet. 

  • Under resan träffar vi ett gäng experter som har spännande matprojekt på gång - från forskare på Chalmers, till vildplockare i Bollnäs och ekobönder i Skåne. Jag har lärt mig så oerhört mycket av alla vi träffat och av Paul som varit med hela vägen. Dessutom har jag fått äta mycket och gott! säger Alice Bah Kuhnke. 

  • Jag visste ju att Alice var matglad, men att hon skulle sluka allt jag lagade på det sättet hade jag aldrig vågat tro. Vi har ju lagat mat i alla möjliga miljöer, kyla, spöregn, mitt i city, på en åker, i skogen och i strålande solsken. Detta har varit en väldigt rolig utmaning som vi ser fram emot att dela med tittarna, säger Paul Svensson.

Alice och Paul finns tillgängliga för ytterligare kommentarer och längre intervjuer via presskontakt Beata Thor.

Mer om programmet

Matresan, som kommer att sändas på Youtube och i Alice och Pauls sociala medier, är en serie i fem delar för den matglade miljöengagerade tittaren. På en underhållande resa genom Sverige får tittarna lära sig massor om hållbar mat och om vad som görs på EU-nivå för att komma tillrätta med miljö- och klimatproblemen som hotar våra levnadsförhållanden idag. 

I varje avsnitt bjuder Alice och Paul in ett par gäster som på olika sätt jobbar med framtidens mat och förkroppsligar den kreativitet och skaparlust som finns runt om i Sverige. 

Under resans gång lär sig Alice och Paul om konserveringsmetoder för att minska matsvinnet i Jokkmokk, vad som är det mest ekologiska som går att äta utanför Bollnäs, hur man omvandlar koldioxid till skagenröra i Göteborg och att vi numera kan odla fisk på land. 

Klicka här för att komma till avsnitten. 


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde är Miljöpartiets tre EU-parlamentariker. Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och gruppledare för de europeiska gröna i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet, utskottet för transport och turism samt parlamentets undersökningsutskott för djurtransporter. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.


Kontaktpersoner

Beata Thor
Pressekreterare för Jakop Dalunde
Beata Thor