2024-07-23 09:30Pressmeddelande

Isabella Lövin får tunga uppdrag i EU-parlamentet

Isabella Lövin

Idag valdes Isabella Lövin (MP), EU-parlamentariker, till förste vice ordförande i EU-parlamentets utvecklingsutskott (DEVE). Utvecklingsutskottet har som ansvar att bland annat föra politisk dialog med utvecklingsländerna, granska samarbetsavtal och utvärdera utvecklingsbiståndet.

Som tidigare biståndsminister har jag god insyn i EU:s biståndspolitik. EU är världens största biståndsgivare, och vår plats i en allt oroligare omvärld är viktigare  än någonsin. EU:s biståndspolitik ska bidra till att utrota fattigdom, stärka kvinnors och flickors rättigheter, stödja utvecklingsländer i klimatomställningen och bygga ett starkt civilsamhälle. Ett bra och effektivt bistånd utgår från lokala behov och lokalt ägarskap, och ska inte villkoras utifrån givarländernas egenintressen.

 

 

EU-parlamentets granskande funktion är allt viktigare i en tid då allt fler länder styrs av högerpopulister. I Sverige ser vi hur regeringen vill rikta om biståndet, bort från de fundamentala grundidéerna med utvecklingsbiståndet. Från EU-parlamentets sida måste vi fortsätta stå upp för ett bistånd som fokuserar på fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter, säger Isabella Lövin. 

Förutom presidieposten i DEVE har Isabella Lövin förhandlat till sig en ledamotsplats i industriutskottet (ITRE) där mycket av mandatperiodens arbete inom den gröna omställningen kommer att utföras. Isabella Lövin kommer dessutom att vara gröna gruppens gruppledare i fiskeriutskottet (PECH).

Våra hav är nära kollaps. Ursula von der Leyen har utlovat en Ocean Pact, en havspakt som jag ser fram emot att arbeta stenhårt med. Vi måste få en övergripande havslag för haven, likt den klimatlag vi har för klimatet. Alla näringar, politikområden och verksamheter som påverkar haven måste förhålla sig till skarpa mål för att sluta dammsuga våra hav på fisk, förorena dem eller utarma den biologiska mångfalden, säger Isabella Lövin.

KONTAKT 
Carolina Bruseman
carolina.bruseman@mp.se
0729810291


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi, samt ersättare i utskottet för utrikesfrågor.