2021-08-05 06:25Pressmeddelande

Idag inviger Alice Bah Kuhnke Stockholm Pride

Alice Bah Kuhnke står på en gata med armarna i kors och lerAlice Bah Kuhnke

Idag går Stockholm Pride av stapeln. Årets invigningstalare är Alice Bah Kuhnke som öppnar på Pride Stage, stora scenen på Södra Teatern ikväll klockan 18.00.

Alice Bah Kuhnke har länge varit engagerad i kampen för hbtqi-rättigheter och jobbar aktivt med att stärka dessa rättigheter och att motverka hatbrott och diskriminering runtom i Europa, i sin roll som EU-parlamentariker för Miljöpartiet. 

Alice Bah Kuhnke kommenterar: 

  • Jag har längtat till ikväll! Det är en stor ära att få öppna årets Pridefirande och det känns underbart att faktiskt vara här i Stockholm och kunna tala och möta människor, både på plats och digitalt. Det känns enormt betydelsefullt, inte minst i den pandemi som fortfarande pågår, att fira de kamper som vunnits, men också hämta styrka i gemenskapen för att motverka de homofoba och transfoba mörkerkrafter som lever och frodas, både i Sverige, Europa och resten av världen, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker. 

  • Ikväll kommer jag särskilt att hylla alla de pionjärer i hbtqi-rörelsen som kämpat och banat väg.  Vi får aldrig glömma de uppoffringar, den svett och de tårar som krävts förvar ta oss dit vi är idag. . Men jag kommer också tala om vad som hotar våra friheter att vara och älska vem vi vill och vilken skillnad de som är allierade i kampen kan bidra med, säger Alice Bah Kuhnke.

Invigningen tar plats på Pride Stage, stora scenen på Södra Teatern klockan 18.00 torsdagen 5 augusti. Publik kommer att tillåtas inne i salongen enligt restriktioner och i övrigt streamas scenprogrammet på storbild på Mosebacketerassen och i Stockholm Prides egna kanaler, hemsida och sociala medier.

Temat för årets upplaga av festivalen är “nyckeln till frihet”, en påminnelse om vad priderörelsen var från början – en demonstration och manifestation för rättigheter som ger frihet att vara den du är och älska de du vill. 

Mer om årets upplaga av Stockholm Pride: https://www.stockholmpride.org/evenemang/ 

Alice Bah Kuhnke finns tillgänglig för intervjuer och kommentarer under dagen.

Tillfällig presskontakt:
Thorgny Arwidson
+46 73 905 65 11
thorgny.arwidson@mp.se


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde är Miljöpartiets tre EU-parlamentariker. Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och gruppledare för de europeiska gröna i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet, utskottet för transport och turism samt parlamentets undersökningsutskott för djurtransporter. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.