2024-06-17 10:03Pressmeddelande

Förstörd natur ska återställas – regeringens övertalningskampanj förgäves

Pär Holmgren (MP) kampanjar för att återställa natur. Pär Holmgren (MP) kampanjar för att återställa natur.

Idag har ministerrådet antagit lagförslaget om naturrestaurering, en avgörande lagstiftning som ska göra det möjligt för EU att hålla sina åtaganden enligt Parisavtalet och i Montrealmålen om biologisk mångfald. Detta efter att den svenska regeringen tidigare förhindrat antagandet av lagen.

Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP) kommenterar:
– Detta är fantastiskt! Äntligen! En grön seger för naturen och för klimatet, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC är naturrestaurering avgörande för att EU ska kunna nå sina åtaganden enligt överenskommelserna i Paris, för klimatet, och i Montreal (COP15) för den biologiska mångfalden. Regeringen har motsatt sig lagen och dessutom bedrivit övertalningskampanj för att förmå Ungern att rösta emot lagen. 

– Sveriges regering röstade emot denna viktiga lagstiftning för att skydda och återställa värdefull natur, trots att en majoritet av svenska folket är positiva till detta. Det är underbart att lagen nu har klubbats trots regeringens försök att motverka den. Nu behöver den svenska regeringen ta ansvar och tillämpa lagen, säger Pär Holmgren (MP). 


Bakgrund om naturrestaureringslagen

Lagstiftningen sätter upp mål och ramar för att restaurera natur, både på land och i marina miljöer. Lagstiftningen lämnar stort utrymme till medlemsstaterna i hur målsättningarna ska nås. Naturrestaurering är avgörande för att EU ska kunna nå sina åtaganden enligt överenskommelserna i Paris, för klimatet, och i Montreal (COP15) för den biologiska mångfalden. 

Ministerrådet, Europaparlamentet och kommissionen enades om maturrestaureringslagen i en trilogöverenskommelse redan i november förra året, och Europaparlamentet godkände sluttexten i februari i år. Trots att endast det formella klubbandet av EU:s medlemsländer återstod, bedrev Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) en övertalningskampanj och fick med sig bland annat Ungern på att rösta ned lagen. När frågan nu togs upp på nytt i rådet ändrade Österrikes miljöminister sin röst och röstade för lagen, vilket avgjorde frågan.

Att Sveriges regering motsätter sig lagen går emot den allmänna opinionen i landet enligt WWF:s opinionsundersökning.


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi, samt ersättare i utskottet för utrikesfrågor.