2024-01-17 14:14Pressmeddelande

Alice Bah Kuhnke kräver att EU kriminaliserar hatbrott

Philippe STIRNWEISS copyright European Union 2023

Imorgon röstar EU-parlamentet för att kriminalisera hatbrott och hatpropaganda på EU-nivå. Alice Bah Kuhnke har som förhandlare kämpat för att kriminaliseringen ska innefatta hatbrott baserade på kön, ålder, sexuell läggning och funktionsnedsättning. 

 – Situationen är ytterst allvarlig! Vi vet att hat leder till våld och död. Därför måste vi som vill försvara vårt demokratiska samhälle flytta fram våra positioner med skarpare lagstiftning, kommenterar Alice Bah Kuhnke.  

 – Våldet mot HBTQI-personer i Europa har blivit vanligare och grövre än vad det har varit på 10 år. I flera fall har våldet varit dödligt. HBTQI-personer i EU förtjänar ett starkt skydd mot hot och hat, skyddet är alldeles för svagt idag, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke har även arbetat för att uppmärksamma hatbrott mot urfolket samerna och krävt att EU:s medlemsstater, inklusive Sverige, måste öka insatserna för att utreda och åtala hatbrott mot minoriteter och urfolk.

– Det är oacceptabelt att brott med tydliga rasistiska och fientliga förtecken mot samer inte utreds som just hatbrott. Vi måste ta hatet på allvar och se det för vad det är, säger Alice Bah Kuhnke

EU-kommissionen meddelade i december 2021 att man avsåg inleda processen med att lägga till hatbrott och hatpropaganda på listan över EU-brott, och på så sätt lägga grunden för att mer effektivt kunna bekämpa hatbrott och hatpropaganda i hela EU. För att förslaget ska kunna bli verklighet krävs nu ett enhälligt beslut i ministerrådet, där man hittills inte har kunnat enas.  

Ett beslut om en kriminalisering av hatbrott och hatpropaganda på EU-nivå skulle innebära att brotten läggs till på den så kallade listan över EU-brott i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Listan består av brott som bedöms vara särskilt allvarliga och som har ett gränsöverskridande inslag. Efter att ett brott har lagts till på listan har EU-parlamentet och ministerrådet kompetens att anta minimiregler för fastställande av brottsrekvisit och påföljder. 

Det finns sedan 2008 ett rasismrambeslut, och enligt det ska hatbrott med anspelning på etniskt ursprung vara straffbart inom EU. Inför morgondagens omröstning har Alice lagt ändringsförslag för att urfolket samer explicit ska nämnas och att EU:s medlemsländer bör implementera rambeslutet och i högre grad utreda och döma hatbrott som riktas mot urfolket samerna.

EU-parlamentet debatterar rapporten idag (här kl. 15:45) och kommer rösta på den imorgon 18 januari i plenum i Strasbourg.

Alice finns tillgänglig för kommentarer. 


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi, samt ersättare i utskottet för utrikesfrågor.