2023-09-13 08:17Pressmeddelande

Alice Bah Kuhnke kommenterar Ursula von der Leyens linjetal

1671094363491_20221215_EP-141873A_FMA_041_MOBILE

Idag höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens sitt årliga linjetal om tillståndet i Unionen. 

EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke kommenterar talet: 

  • Sveriges högerregering fick tydliga besked i dagens tal: EU kommer inte acceptera att länder backar från sitt klimat- och miljöansvar! Fortsatta satsningar måste ske. 

  • För 16 år sedan la Miljöpartiet, som första politiska parti i världen, fram förslaget om en samtyckeslag. 2018 blev det svensk lag. Idag meddelade EUs ordförande att hela EU bör skyddas av en samtyckeslag, detta är en stor grön seger!

  • Von der Leyen har slagit in på en väldigt farlig väg när det kommer till migration. Hon går extremhögern till mötes när hon fortsätter sluta migrationsavtal med länder som styrs av antidemokrater. Det är att sätta Fan i båten och vi borde ha lärt oss läxan att låta bli. 

  • Von der Leyen växlar upp arbetet mot människosmugglingen. Men om hon menar allvar med att motarbeta smugglarnas affärsmodell borde hon säkerställa lagliga vägar till Europa.

Hela talet går att se här och läsa här

Kontakt: Joakim Söder, +46 7378629132. 


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi, samt ersättare i utskottet för utrikesfrågor.


Kontaktpersoner

Joakim Söder
Pressekreterare för Pär Holmgren
Joakim Söder