2021-09-26 16:38Pressmeddelande

Jakop Dalunde om första prognosen i tyska valet: En grön seger

Ikväll avgörs valet i Tyskland. Klockan 18:00 stängde vallokalerna och de första prognoserna för resultatet har nu rullat in. Die Grünen får 14,5 procent av rösterna i den första prognosen.

Kvällens valresultat kommer inte bara vända blad i det tyska historieböckerna men också rita om den politiska kartan i Europa. De gröna har goda chanser att bli del EU:s mäktigaste regering.

Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet är på plats i Berlin och har följt de grönas valspurt. 

Jakop Dalunde kommenterar:

  • Denna prognos är en stor framgång för de Gröna gentemot tidigare valresultat. Att fördubbla stödet till omkring 15 procent, skulle alla andra gröna partier i Europa vara nöjda med. Nu kan de gröna bli kungamakare i den regeringsförhandling som väntar, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker och specialist på de tyska grönas utveckling.

  • Den tyska valrörelsen har varit en bergochdalbana av historiska proportioner. Die Grünen har till och från varit Tysklands största parti i opinionen. Givetvis hade jag önskat att partiet legat kvar på det starka stöd de hade i våras. En grön kansler i Tyskland hade ökat hela EUs möjligheter att klara den gröna omställningen och nå klimatmålet, säger Jakop Dalunde. 

Jakop finns tillgänglig för kommentarer direkt från Berlin under kvällen. 

Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde är Miljöpartiets tre EU-parlamentariker. Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och gruppledare för de europeiska gröna i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet, utskottet för transport och turism samt parlamentets undersökningsutskott för djurtransporter. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Kontaktpersoner

Beata Thor
Pressekreterare för Jakop Dalunde och tf pressekreterare Pär Holmgren
Beata Thor