2021-02-17 16:58Pressmeddelande

Belarus måste stoppas från att delta i Eurovision Song Contest

Alice Bah KuhnkeAlice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke kräver att Belarus nekas att delta i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Protesterna i Belarus fortsätter med oförminskad styrka. Samtidigt visar den diktatoriska regimen fortfarande ingen vilja till dialog, och rapporterna om polisbrutalitet blir allt fler. Därför måste den Europeiska radio- och TV-unionen tillfälligt dra tillbaka Belarus statstelevisons medlemsskap, så att landet därmed stoppas från att delta.

Demokratirörelsen kämpar i kraftig motvind. Journalistkåren i Belarus har varit särskilt hårt ansatt och de senaste halvåret har omkring 400 journalister gripits. Vid gårdagens räder greps ytterligare ett trettiotal journalister och människorättsaktivister, och flera anklagas nu för brott som kan leda till långa fängelsestraff. Dessa gripanden bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten och är helt oacceptabla. 

Alice Bah Kuhnke kommenterar:
  • Eurovision Song Contest handlar om mycket mer än bara musik. Det är ett evenmang som skapar en fantastisk gemenskap, men det är också ett enormt PR-jippo för de länder som deltar. Det land som vinner får dessutom i uppdrag att arrangera  evenmanget nästkommande år, och en möjlighet att exponera sig i sin bästa dager som värdland. Regimens förtryck och övergrepp på civilbefolkningen gör att det inte är lämpligt att Belarus får delta i år, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. 

  • Belarus ska inte tillåtas att tvätta bort stämpeln som “Europas sista diktatur” med hjälp av tonartshöjningar, dansnummer och strålkastare. Vi måste stödja det belarusiska folkets kamp för demokrati. De måste veta att vi fortfarande står vid deras sida och inte glömmer bort deras kamp för lite underhållning, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. 

  • Diktator Lukasjenka och hans anhang ska inte få stå ostraffade i ljuset av det systematisk förtryck som pågår. Vi kan inte separerar regimen från landets underhållningsbransch, särskilt när deras ansats till ett järngrepp om media och kulturen är så uppenbart, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde är Miljöpartiets tre EU-parlamentariker. Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och gruppledare för de europeiska gröna i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet, utskottet för transport och turism samt parlamentets undersökningsutskott för djurtransporter. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Kontaktpersoner

Christian Valtersson
Policy & kommunikationschef
Christian Valtersson