2021-07-14 10:13Pressmeddelande

Alice Bah Kuhnke inviger Stockholm Pride 2021

Alice Bah Kuhnke ler medan hon håller i en pride-flagga och går i en PrideparadAlice Bah Kuhnke i Prideparad

Nu står det klart att Alice Bah Kuhnke är årets invigningstalare på Stockholm Pride den 5 augusti.

Alice Bah Kuhnke har länge varit engagerad i kampen för hbtqi-rättigheter och jobbar aktivt med att stärka dessa rättigheter och att motverka hatbrott och diskriminering runtom i Europa, i sin roll som EU-parlamentariker för Miljöpartiet. 

Temat för årets upplaga av festivalen är “nyckeln till frihet”, en påminnelse om vad priderörelsen var från början – en demonstration och manifestation för rättigheter som ger frihet att vara den du är och älska de du vill. 

Alice Bah Kuhnke kommenterar: 

-       Det är en enorm ära att få invigningstala på Stockholm Pride. Jag kommer att tala om hur kampen för hbtqi-rättigheter i Sverige hänger ihop med arbetet i EU och resten av världen. Hur vi i Sverige kan bidra till att göra det lättare att vara öppen som homosexuell, bisexuell, transperson eller queer i till exempel Polen, Ungern, Ryssland och Uganda, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker

-       Jag kommer att lyfta alla de pionjärer i hbtqi-rörelsen som gått före. Hur rätten att gifta sig, att adoptera barn, genomgå könsbekräftande vård eller rätten att få gå i en prideparad på gatorna i sin hemstad är sådant som krävt kamp och tårar för att bli verklighet. Jag kommer tala om de som fört kampen i sina egna kroppar, men också om vilken roll vi som är allierade kan spela framåt, säger Alice Bah Kuhnke.

-       Jag kommer dela med mig av saker att glädjas åt men också mana till samling mot homofoba och transfoba krafter, både i Sverige, i Östeuropa och i andra delar av världen, säger Alice Bah Kuhnke.


Bakgrund:

Invigningen tar plats på Pride Stage, stora scenen på Södra Teatern klockan 18.00 torsdagen 5 augusti. Publik kommer att tillåtas inne i salongen enligt restriktioner och i övrigt streamas scenprogrammet på storbild på Mosebacketerassen och i Stockholm Prides egna kanaler, hemsida och sociala medier.

Mer om årets upplaga av Stockholm Pride: https://www.stockholmpride.org/evenemang/ 


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde är Miljöpartiets tre EU-parlamentariker. Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och gruppledare för de europeiska gröna i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet, utskottet för transport och turism samt parlamentets undersökningsutskott för djurtransporter. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Kontaktpersoner

Beata Thor
Pressekreterare för Alice Bah Kuhnke & Jakop Dalunde
Beata Thor